Baza znalezionych fraz
aaaanie wkładaj brudnych skarpet do dolnej szufladyaaaa

Temat: jak zrobić obiad w pół godziny?
moje najszybsze danie to penne z sosem:
trzeba przysmazyc boczek pokrojony w kosteczke na patelni, do tego dodac
siekane pomidory z puszki, czosnek, pieprz, sol, bazylie, jak sie to poddusi
dodac ugotowane al dente penne i troche razem to podsmazyc. Potem posypac serem
zoltym i jeszcze raz wymieszac. Pyyycha!

Mozna dodac do tego jeszcze pieczarki, kapary, oliwki czarne - pelna dowolnosc.

Jadlam to danie w Grecji i jest naprawde bardzo proste, szybkie i smaczne.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,211,3223413,3223413,jak_zrobic_obiad_w_pol_godziny_.html



Temat: pomidory z cukinią - na ciepło
... czyli po prostu tian
To jest danie z kuchni prowansalskiej, nazywa sie tian.

W wersji klasycznej zawiera takze baklazany i papryke tzn dolna warstwa to
lekko podsmazone na oliwie plasterki cebuli, baklazana, zielonej i czerwonej
papryki + duzo czosnku, sol/pieprz, na wierzch plasterki cukinii i pomidora w
dachowki, polane wszystko oliwa z oliwek i posypane tymiankiem (najlepiej
swiezym) + ewentualnie czarne oliwki.

Moze byc tez z parmezanem, sa wersje z pokruszonym suchym kozim serem, feta,
mozzarella itd itp, ale to juz "wariacje na temat", w klasycznym sera ni ma.
Czyli sklad jak do ratatouille ale w wersji z piekarnika :))) Osobiscie wole
tian niz ratatouille, bo smaki sa mniej wymieszane i konsystencje ma
przyjemniejsza ;)
A do tego szaszlyk jagniecy, mmmmm...

tinyurl.com/e3r4w
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,23550556,23550556,pomidory_z_cukinia_na_cieplo.html


Temat: Problematyczne imieniny, inne niż zwykle..
ja mam propozycje na cos prostego i smakowac nie musisz bo i tak wyjdzie
smaczne. zepsuc wprost nie sposob.

ugotuj paczke lub dwie makaronu, swiderki kokardki lub penne, sloik lub dwa w
zaleznosci od ilosci gosci i koniecznego makaronu suszonych pomidorow. pokroj
pomidory w paseczki i jeszcze na pol. sprasuj czosnek (wedle uznania) dodaj
oliwy po pomidorach (1/3 sloiczka), zetrzyj ser zolty. zmieszaj wszystko ze
soba, dodaj kapary, mozna czarne oliwki lub anchois. naprawde pyszne a proste danie.

albo feta zapiekana z pomidorami czosnkiem i bazylia w piekarniku w kopertkach z
pergaminu i folii aluminiowej. to sa proste rzeczy a naprawde smakuja zawsze i
wszystkim. u mnie ta salatka makaronowa to znika w pierwszej kolejnosci :)


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,87427460,87427460,Problematyczne_imieniny_inne_niz_zwykle_.html


Temat: czy zielone szparagi sie obiera?
Tak jest, odłamuje się końcówki i obiera się około 1 cm.końcówki.
Polewam oliwa z oliwek, posypuje cebula w proszku,czosnek w proszku,sol i świeżo
mielony czarny pieprz. Rozgrzewam piekarnik do 220-230 C,układam na blaszkę
pojedynczo szparagi i piekę 13-15 min, od czasu do czasu potrzaskajac blaszkę
delikatnie .Po wyjęciu z piekarnika kładę na ręcznik papierowy ze by się pozbyć
nadmiar oliwy.
Biorę 5-6 szt szparagi i układam równo na deskę do krojenia. Przez środek
przewiązuje z strąk szczypiorku...po prostu bardzo efektywny sposób na podanie
szparagów jako przystawka do głównego dania:)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,79359855,79359855,czy_zielone_szparagi_sie_obiera_.html


Temat: w sobote....
Proponuje przynajmniej 2 sałatki, ten kurczak z ananasem brzmi nieżle, a
dodatkowo może jeszcze grecką z czarnymi oliwkami i serem feta. Bigos byłoby
fajnie zrobić z cukinii - lżejszy jest i szybciej się przygotowuje. Grilla
możesz zastąpić piekarnikiem po prostu - udka i pałki kurczakowe upiecz na
blasze, dla urozmaicenia możnaby je w płatkach kukurydzianych opanierować i
odrobiny miodu dodać - dzieci powinny być szczególnie zadowolone. Spróbuj też
strogonova zrobić. Faszerowane jaja (które może rybą wędzoną z zieleniną
nadziej) nasunęły mi na myśl faszerowane pieczarki - też hurtowe i proste
danie. Dodatkowo, w galerii potraw są przynajmniej 3 przepisy na różne terriny -
poszukaj, bo to świetna rzecz na takie imprezki :)
Jak mi jeszcze coś do głowy przyjdzie to napiszę :)
Pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27722319,27722319,w_sobote_.html


Temat: Tahini - do czego to?
Trzeba podpiec baklazana w peikarniku tak zeby skorka byla podpalona. Obrac i
odcisnac sok - ile sie da. Czosnek posiekac z sola. Baklazana rozdrobnic na
puree, dodac czosnek i wymieszac na paste. Mozna to zrobic mikserem zeby bylo
wygodniej.
Dodac tahine (jakies 60 ml na duzego baklazana - a wlasciwie to tak zeby
smakowalo)i sok z cytryny (niektorzy robia bez). Dobrze rozbic widelcem na
gladka mase. Sprobowac i dodac wiecej: soli, tahiny lub czosnku jesli trzeba.
Jesli sie lubi mozna dodac troche kammunu (cuminu - kminku rzymskiego).
Podawac skropione oliwa, przybrane zielona pietruszka albo czarnymi oliwkami.
Mozna jesc tak jak hummus z hlebkiem pita albo jako dodatek do innych dan.
Bardzo dobre i proste.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,4132852,4132852,Tahini_do_czego_to_.html


Temat: CĂ´tes de blettes, sorry
po mojemu
Nie zdazylam wszystkiego przegladnac na google'u, nia mam czasu, wczoraj mialam
gosci. Bettes przyrzadzamod czasu do czasu, oto moje propozycje. Przypominam,
ze przyrzadzam osobno zielone liscie / przepisy jak ze szpinakiem / i biale
lodygi, czyli cĂ´tes, jak sobie zyczyla bagatella.

Te ostatnie przyrzadzam pod pod beszamelem. Oprocz tych lodyg, ugotowanych al
dente dodaje co mam pod reka, a wiec: szynke, pomidory, zblanszowane cukinie,
ser i in. Zalewam beszamelem i zapiekam ok.25 min. w piekarniku w temp. 180°C.

Robilam kiedys z ryba / lososiem, ale moga byc inne /.
W naczyniu do zapiekania dodalam lodygi bettes, rybe, suszone
pomidory,podgotowana cukinie, podsmazone baklazany, czarne oliwki, do tego
galazki tymianku. Polalam pikantna oliwa i zapiekalam j/w, ale krocej.
Posypalam swieza bazylia.

To takie moje improwizowane dania.

Jadlam kiedys belgijska tarte al djote / z lisci /, b. dobra, jak znajde
przepis to ci go przekaze.

Oprocz tego te lodygi mozesz podac na jarzynke.
Podgotowane zalej smietanka i gotuj 10 min. dopraw, na koniec posyp zielenina.
Lubie tez ugotowane lodyzki wymieszane z sosem z pieczonego miesa.
A moze sprobowac po polsku, tj. z maslem i zrumieniona tarta bulka ?

Mam nadzieje, ze te moje skromne i proste przepisy zadowola twoja ciekawosc i
podniebienie.

Na dania wykwintne poczekaj , bagatella chyba cos przygotuje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,61762420,61762420,C_tes_de_blettes_sorry.html


Temat: Obiady dla "zapracowanych"
Gotujesz spagetti al dente, odcedzasz. Na patelni podgrzewasz oliwę
z oliwek z wyciśniętym czosnkiem. Oliwy musi być tyle, by makaron
był mokry, ale nie ma sensu, by się w niej topił, bo i tak zostanie
na talerzu. Czosnek - w zależności czy idziesz jutro do pracy, czy
nie Oliwa nie może się dymić, a czosnek nie może zbrązowieć czy
spalić się. Trzeba uważać, by powoli podgrzać oliwę, tak, by
przesiąknęła czosnkiem, a ten był cały czas blady. Na to wrzucasz
makaron i chwilę (dalej na małym ogniu) trzymasz. Można dodać
suszone chili (wtedy będzie alio, oglio, peperonico), jak mam, to
oliwki (jak kto lubi, w restauracjach czasem podają i zielone i
czarne). Tuż przed zdjęciem dodaję drobno posiekaną natkę, mieszam,
na talerzu sypię parmezanem.
Oliwa wg mnie musi być naprawdę dobra jakościowo i w smaku - nie
będę przecież jeść kluchów z olejem.
Danie proste, ale pyszne. Włoskie, nawet restauracyjne! Ulubione nie
tylko moje, czytałam, że Grażyny Kulczyk też, ale pod warunkiem, że
zrobi sama. Nie sądziłam, ze aż tyle mnie łączy z tą panią
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,107126464,107126464,Obiady_dla_zapracowanych_.html


Temat: Przysmak Golluma (przepis)
Przysmak Golluma (przepis)
właśnie przetestowałam na swoim synu takie danie. Nazwy można oczywiście
zmieniać w zależności od zainteresowań dziecka. Mozna podać też gościom i
obserwować ich miny.

1. Gotuje się makaron o najbardziej glizdowatym kształcie (nitki, spagetti,
farfocle)
2. Miksuje się razem: czarne oliwki, kilka ząbków czosnku, bazylię, sporo
oliwy z oliwek, ew. można dodać też natkę z pietruszki. Miksuje się do
konsystencji pesto.
3. Na patelni łączy się makaron z tym "pesto" i po podgrzaniu dosypuje się
jeszcze trochę tartej bułki, która nadaje ciekawszą konsystencję całości.
4. Na koniec tradycyjnie żółty starty ser

Efekt jest porażający. Wygląda jak białe glizdy unurzane w bagiennym szlamie.
Jak kłębek wodorostów wyciągnięty z szamba. Jak to, co wydostaje się z
odpływu wanny podczas przepychania. No po prostu bleee. Smakuje - ZAJEBIŚCIE!


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,39816251,39816251,Przysmak_Golluma_przepis_.html


Temat: Co na kolacje??
Co prawda nie kolacja lecz śniadanie, ale tez coś do jedzenia. Ser żółty na
chlebie posmarowanym ketchupem i na deser podsypany po wierzchu krajanymi
zielonymi i czarnymi oliwkami. Następnie całość zapieczona chwilkę w
piekarniku. Ot proste i dobre danie :d.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16223,10367243,10367243,Co_na_kolacje_.html


Temat: ALBANSKA KUCHNIA
PS. a na obiad teściowa gotowała dużo prostych rzeczy: na jednym dużym talerzu
jak na nasze drugie danie każdy domownik miał swoją obiadową porcję czyli:
trochę ugotowanego ryżu polanego oliwą z oliwek, obok niego frytki , obok
ugotowane jajko na twardo, trochę zielonych i czarnych oliwek, no i mięso:
koźlęcina, ale czasem zwykły smażony kurczak, a do tego sałatka z liści
sałaty ,począstkowanych pomidorów, fety, cebuli, oblana oczywiście oliwą z
oliwek.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,29338,60538121,60538121,ALBANSKA_KUCHNIA.html


Temat: jaki przepis? szybka tania kololacja przy świecach
mój przepis na takie sytuacje jest dla osób, które nie boją się jeść czosnku .
Oczywiście, jeżeli obie osoby go jedzą, to się neutralizuje.
ale danie jest naprawdę, szybkie, proste, pyszne i eleganckie.

czosnek w dowolnej ilości (im więcej tym lepiej, minimum 1 ząbek)
czarne oliwki
oliwa
natka z pietruszki (może być suszona)
bułka tarta
makaron wstążki
zółty ser

czosnek kroi się drobno lub wyciska i wrzuca na patelnię na oliwę. Jak się
zazłoci, dorzuca się pokrojone czarne oliwki i daje chwilę, żeby się przegryzło.
Potem wrzuca się do tego na patelnię ugotowany makaron, miesza, żeby się cały
obtoczył w oliwie z czosnkiem i oliwkami, dodaje się natkę z pietruszki i
garstkę bułki tartej, tyle, żeby trochę "posklejała" całość. Miesza się
dokładnie wszystko razem, wykłada na talerze i posypuje tartym serem. Do tego
obowiązkowo białe wino.
Całość robi się tyle, co się gotuje makaron plus 5 minut na wymieszanie i
podgrzanie na patelni.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,39393982,39393982,jaki_przepis_szybka_tania_kololacja_przy_swiecach.html


Temat: co do makaronu na obiad.Szybko,bo na dzisiaj
Najszybsze i najprostsze danie swiata z makaronem:

- puszka tunczyka
- puszka pomidorow
- czosnek, cebula
- czarne oliwki jak kto chce i lubi

Podsmazyc cebule i czosnek na patelni, na to tunczyka i pomidory, poczekac do
zagotowania, troche soli, pieprzu, ziol troche mozna wrzucic (oregano albo
prowansalskie, bazylia tez byc moze), oliwkami i serem mozna na koniec
przysypac. Bardzo szybko i prosto sie robi.

Albo na dobrej oliwie z oliwek podgrzac czosnek i natke z pietruszki i takim
wonnym olejem polac makaronik, sera tez mozna podsypac na koniec.

Jest to moje ulubione danie ze wzgledu na niechec do gotowania i notoryczny
brak czasu na takie przyziemne sprawy

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,50202869,50202869,co_do_makaronu_na_obiad_Szybko_bo_na_dzisiaj.html


Temat: co dla gości?
hmmm, jeśłi ma być prosto, to może danie forumowe, czyli makaron (ja preferuję
spaghetti) ugotować. w miseczce rozmieszać 3 łyżeczki pesto i czarne oliwki z 1
łyżką oliwy. całość dodać do ugotowanego makaronu i posypać parmezanem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11614566,11614566,co_dla_gosci_.html


Temat: czy sa kursy aby nauczyc sie gotowania??
Mysle, ze po prostu nie wierzysz w swoje sily i umiejetnosci. Kurs gotowania
zajmie Ci wiele czasu, a i tak nie ma pewnosci, czy bedzie wart zachodu / moim
zdaniem maja sens te specjalistyczne: np. robienia ciast, pieczenia chleba
itp. /.
Nie mysl o wszystkim, czego nie umiesz. Jedno danie na raz: np. musze ugotowac
zupe. Wybieraj rzeczy proste, z mala iloscia skladnikow. Teraz latem jest pora
wlasnie na takie rzeczy.
Przyklad z wczorajszej Galerii potraw / ktora Ci polecam: zawsze mozesz
zapytac, jesli bedziesz miala watpliwosci /:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=45253165&v=2&s=0
Nie moze sie nie udac: nie ma co prawda dokladnych skladnikow, ale w razie
czego zapytaj o nie. Na pewno uda sie je ustalic.
Inne strony, ktore moga Ci pomoc:

Czarna Oliwka:
www.kuchnia.o2.pl/ kliknij po lewje dania glowne, zupy itp. / wszystko
na zdjeciach /

Elementarz gotowania, czyli dania krok po kroku
kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/0,51400,1831890.html / mozesz otworzyc
wiecej zdjec /

Tajniki kuchni:
kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/0,69706,2968244.html
Najwazniejsze to nie zaczynac od dan trudnych: szybko sie zniechecisz, a nie o
to chodzi.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,45170885,45170885,czy_sa_kursy_aby_nauczyc_sie_gotowania_.html



nie wkładaj brudnych skarpet do dolnej szuflady