Baza znalezionych fraz
aaaanie wkładaj brudnych skarpet do dolnej szufladyaaaa

Temat: Fasolka po bretońsku

Mój ojciec w dawnych czasach jeżdżac po całej Polsce i w różnych miejscach jadając stwierdził że najlepsze flaczki podają w Piaskach koło Lublina. Były niespotykane. A powodem tego była zasmażka którą robiono tam z dodatkiem koncentratu. Nie koncentrat do fasolki - tylko do zasmażki, którą później rozprowadza się w fasolce. Jak gotuję coś z zasmażką pomidorowego to tak robię - naprawdę inaczej smakuje
Muszę koniecznie wypróbować patent z pomidorową zasmażką, bo też doskonale pamiętam świetny smak sławetnych piaseckich flaków z czasów głębokiego PRL -u...
Czy zamiast koncentratu pomidorowego może być gęsty włoski przecier?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=10699



Temat: Jednogarowe dania obiadowe :)
To moja propozycja.
fasolka szparagowa w parówkach.
paczka mrożonej fasolki zielonej
1 kg parówek bądz innego mięska kurczak schab
1kg pieczarek
podsmażona cebulka
koncentrat
Do gara wlewamy wodę gotujemy z przyprawami jakimi kto lubi. pieczarki kroimy w kostkę lub w plasterki do gara parówki kroimy w talarki wrzucamy do gara.gotujemy 20 min wrzucamy fasolkę przecier i robimy zaczepkę z mąki i gotowe.
Jeżeli bierzemy jakieś mięsko to ja najpierw je duszę a potem dolewam więcej wody i resztę składników.

dalsze propozycje
-zupa gulaszowa
-strogonow
-leczo niedługo na czasie
-rissotto
-makaron z różnymi sosami.
-chili con kare
-bigos


-
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=72318


Temat: Bigos tradycyjny
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg resztek pieczeni w róznych gatunkach mięs w raz z sosami
- 1/2 kg kiełbasy
- 1/2 kg boczku
- 2 cebule
- kilka śliwek suszonych lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- kminek
- liść laurowy
Kawałki pieczeni pokroić i gotować z kiszoną kapustą do miękkości. Osobno przysmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do ugotowanej kapusty przez chwilę razem dusić. Śliwki namoczyć i ugotować, wyjąć z wywaru ( można go dodać do kompotu) , oddzielić pestki, pokroić i dodać do kapusty. Zamiast śliwek można dodać przecier pomidorowy , ale nie powinno się łączyć w bigosie przecieru i śliwek. Bigos podprawić mąką, przyprawami i przez chwilę gotować na małym ogniu. Bigos najlepiej przygotować na dzień wcześniej , aby nabrał smaku.
Autor przepisu: Małgorzata Górska
Źródło: wierczanie.pl/forum/viewtopic.php?t=224


Temat: Jajka na różne sposoby


Jajka na twardo w sosie pomidorowym :

Proste, tanie, szybkie, smaczne . Jeśli sytuacja nas zmusza do zrobienia szybkiego ( lub taniego obiadu ) to jajka we wszelkiego rodzaju sosach są akurat. Wedle upodobania można robić sos : musztardowy, chrzanowy, koperkowy, grzybowy Czas : 15 minut

Składniki :3 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
¾ szklanki bulionu ( wywaru z warzyw , lub wody + ½ kostki bulionu
drobiowego czy warzywnego Knorra )
¼ szklanki słodkiej śmietanki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zioła wg uznania ( można dodać Np. oregano czy zioła prowansalskie
lub zostawić sos bez dodatku ziół )

Jajka ugotować na twardo .W tym czasie kiedy jajka się gotują roztopić w rondelku masło. Wsypać mąkę i wymieszać ją . Powoli wlewać chłodny bulion . Dodać przecier pomidorowy i śmietankę .Dobrze rozmieszać by sos był gładki . Doprawić do smaku .
Obrać jajka ze skorupek, przekroić na połówki . Podawać w sosie ( po 3 połówki na osobę ) z ziemniakami i surówką .
Źródło: garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=109


Temat: Zupa
Uwielbiam zupy i dlatego postanowiłam zacząć ten temat. Na forum przewijają sie różne zupy w różnych tematach. Zupa jest dziś daniem na czasie, mamy mroźną zimę i nic nas lepiej nie rozgrzeje jak dobra , gorąca i pożywna zupa.(chyba ze ''Pan Tadeusz' )

Pożywna zupa pomidorowa.
włoszczyzna
mała cebula
25dag mielonego mięsa
jajko
pół szkl. mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz , vegeta, listek laurowy i ziele
Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w kostke i podsmażyć na oleju, dodać włoszczyzne,dodać mięso , razem przesmażyć , przyprawic. Wlać 6 szklanek wody i gotować.
Z jajka i mąki zagnieść ciasto, musi byc dość twarde, ewentualnie dodać jeszcze mąki , ciasto zetrzeć na tarce i dodac do zupy . na końcu dodać przecier pomidorowy, dolać jeszczę szklankę wody i doprawić do smaku. Można zabielić śmietaną.
Zamiast robic zacierki można dodac gotowe lub makaron.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2878


Temat: tanie ale dobre

kiełbacha przysmażona z cebulką na patelni z ziemniakami? przysmażone ziemniaki w śmietanie zbeltanej z koncentratem pomidorowym na cieplo. Zapiekanka z ziemniaków z porem i serem żółtym zalana zupką z pieczarek z torebki.
Hmmm...

Same ziemniaki. I to ciagle podsmazane. Skutkiem ubocznym moze byc nieprzyjemne zwiekszenie rozmiaru.
Ja polecam wszelkie kasze. Sa pyszne, zdrowe i tanie.
Mozna nie tylko ich uzywac jako dodatek do drugiego, ale samodzielne danie. Ja uwielbiam peczak w sosie pomidorowym. (ugotowany peczak+bulion+podsmazona cebulka i/lub inne starte warzywa+koncentrat pomidorowy+rozne przyprawy. Powinno miec taka gulaszowata konsystencje. Mozna dodac skwareczki z kielbasy.

Kolejna rzecz to niedoceniane straczkowe, ktore naprawde mozna fajnie zrobic.
np. prosciutka zupa z czerwona soczewica. (Bulion+1/2 szklanki soczewicy+przecier/koncentrat pomidorowy. Soczewica gotuje sie jakies 15 minut, nie trzeba moczyc ani nic. Rozgotowuje sie i sprawia, ze zupa ma fajna konsystencje. Ja podaje z lyzka smietany, albo posypana zoltym serem).

Kolejna rzecz to makaron z pieczarkami (juz gdzies dawalam "przepis) A tak w skrocie to makaron posypany podsmazonymi pieczarkami polany smietana i posypany czosnkiem granulowanym.

Brokuly zapiekane - podgotowane brokuly rozkladamy w naczyniu zaroodpornym, posypujemy pokrojona w piorka cebula i startym zoltym serem. Zapiekamy az ser zrobi stopi/przyrumieni (jak kto woli).

To tak na pierwszy ogien, jak mi sie przypomni jeszcze to dalej popisze.

[ Dodano: 2006-11-09, 22:34 ]
Źródło: agnieszka.com.pl/forum_php/viewtopic.php?t=9270


Temat: Jak z flądry zrobic zupę. Może byc inna ryba.
A oto obiecane przepisy:

Zupa rybna z pomidorami

1 kg różnych ryb morskich (filet)
30 dag warzyw,
30 dag pomidorów,
5 dag cebuli,
szklanka śmietany,
5 dag masła,
1/2 pęczka zielonego koperku,
grzanki,
sól, pieprz

Ugotować ryby do miękkości w wywarze z pokrojonych drobno warzyw.
Wyjąc ryby i pokroić w duże kawałki.
Udusić na maśle obrane ze skórki pomidory, dodać drobno pokrajaną cebulę, a następnie przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem.
Zaprawić zupę śmietaną, doprawić do smaku przyprawami.
Włożyć do filiżanek po 4-5 kawałków ryby, grzanki, zalać zupą.

Zupa rybna z pieczarkami

1 kg różnych filetów z ryb (karp, morszczuk, dorsz, mintaj)
przecier pomidorowy duży
ok. 60-70 dag jarzyn (marchewka, pietruszka, seler, por)
20 dag pieczarek
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Podstawowa zasada - ryb i jarzyn musi być dostatecznie dużo, żeby zagęścić zupę.
W większym garnku zagotować wodę z rozdrobnionymi jarzynami i przyprawami.
W tym samym czasie usmażyć na patelni poszczególne gatunki ryb i pieczarki.
Połączyć z wywarem z jarzyn i dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku i gotować jeszcze ok. 15-20 minut.

Zupa z mintaja z krewetkami

3-4 płaty mintaja
paczka mrożonych krewetek lub miesznki owoców morza
włoszczyzna
seler naciowy
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy

Ugotować płaty z mintaja w wywarze z pokrojonych warzyw, wyjąć pokroić mintaja na kawałki.
Do wywaru włożyć krewetki, koncentrat pomidorowy, pokrojony seler naciowy, gotować około 20 min, przyprawić do smaku, dodac mintaja.
Można podać z makaronem sojowym.

Smacznego
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=8401


Temat: Bigos
Nie robilabym wg. przepisu Doroty. Ja robie bigos z kapusty kiszonej i slodkiej w proporcji pol na pol. Kapusty gotuje kazda osobno, duzo wody nie trzeba, gotuje sie tak, aby zmiekla. Nie wiem po co odlewacie wode po gotowaniu kiszonej kapusty. Tym sposobem wylewacie duzo cennych witamin i skladnikow, jakie ta kapusta zawiera i robi sie mdly smak. Takze proponowanie plukania kapusty w innych roznych przepisach jest marnowaniem wartosci kapusty. Moze komus moj sposob bedzie odpowiadal.
Kiszona kapuste najpierw dobrze wycislam zachowujac caly sok. Nastepnie gotuje w niewielkiej ilosci wody tak na pol miekko, kosztujac, czy juz dobra. Kapuste slodka drobno poszatkowana gotuje osobno tez na pol twardo. Problem moze byc tylko ze slodka kapusta, nigdy z kiszona. Kapusty jest kilka gatunkow i trzeba wybierac taka, ktora sie nie rozlatuje w gotowaniu, tylko zachowuje jedrnosc, na tym polega odpowiednia konsystencja bigosu.
W sprawie dodatkow smakowych: ziele angielskie, liscie laurowe, sol, pieprzu raczej nie, a jesli, to b. malo, koniecznie kminek, ktory daje znakomity smak i rozgotowuje sie na miekko, mozna ewentualnie w woreczku z gazy albo mielony, sliwki suszone wedzone, nigdy przecieru pomid. najwyzej lyzeczka koncentratu, ale niekoniecznie, ani cukru. Kilka Suszonych grzybkow bardzo wskazane, a gotowe przyprawy, jak do bigosu czy wegeta to pomylka.
To daje sztuczny smak, nigdy sie nie osiagnie tego naturalnego. Nie dodaje tez smazonej cebulki ani nie zageszczam zasmazka. Zasmazka wg. mnie zdecydowanie psuje smak. Bigos odpowiednio zrobiony nie potrzebuje zageszczania i kapusty musza byc miekkie ale jedrne, zasmazka niweczy te konsystencje.
Po ugotowaniu kapust, przesmazeniu czy podduszeniu mies lacze wszystko razem i powoli dusze. Sliwki w ilosci 5-6 daje pod koniec duszenia i koniecznie czerwone wytrawne wino. Dobrze jest dodac resztki pieczeni i sosy miesne, jesli ktos ma zachowane w lodowce, swietnie doprawiaja smaku. Bigos musi sie dusic bardzo powoli na malutkim ogniu i byc czesto mieszany, aby sie nie przypalil, bo przypalony jest nie do uratowania. Kapusta w miare gotowania traci kwasote i staje sie mdla, wiec dolewam do smaku odcisniety wczesniej sok, przewaznie caly idzie i bigos nie jest za kwasny. Wina mozna nie dawac, ale smak lepszy z winem. Naturalnie kazdy wie, ze bigos najlepszy odgrzewany, taki swiezy nie zabardzo. Odgrzewanie i mrozenie naprzemian to dopiero daje odpowiednia konsystencje i smak. Wiemy, ze bigos jest potrawa staropolska, kiedy nie bylo zadnych sztucznych dodatkow smakowych czy koncentratow, wiec kto chce zrobic taki prawdziwy polski bigos powinien unikac tych dodatkow. Kiedys widzialam przepis z dodatkiem jablek. Sprobowalam, wielka pomylka. Bigos byk okropny, musialam wyrzucic. Proponuje porownac jesli ktos robil inaczej.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24277


Temat: koncentrat pomidorowy i warzywko lub jarzynka
Ja jestem za zrobieniem własnego,domowego koncentratu ze świerzych pomidorow-nalać w słoiczki przecier raz a dobrze,i wystarczy na cały rok-i do zup i do różnych dań.Największy atut to że są bez zbędnych ulepszaczy. O:)
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=79


Temat: Garnek fasoli/Puchero de alubias


Puchero (sagan), który proponuję jest daniem szybkim, niesamowicie smacznym i niezmiernie popularnym w Hiszpanii szczególnie w Kraju Basków.

Danie poprawnie przygotowane (wg. tradycji) to CAŁODNIOWE gotowanie w żeliwnym garnku na bardzo małym ogniu (praktycznie na dobrze cieplej płycie). Danie pyrkotało.. a w międzyczasie dodawało się różne składniki warzywne i mięsne zwane tropiezos lub sacramentos, głównie z wieprzowiny .. i tak 5-7 godzin. Używając szybkowar... zrobimy to znacznie szybciej ale .. to nie to samo (mówią).

Składniki:

- 0,5 kg fasoli.. najlepiej tej czarnej, czerwonej lub w fioletowe ciapki – jako referencje podam fasolę z Tolosy (GuipĂşzcoa – PaĂ­s Vasco) – o kolorze fioletowo czarnym
- 1 duży por;
- 1 duża (15-20 cm) zielona papryka (wąska);
- 1 duża marchew;
- 300 g chorizo - jest to rodzaj wpółsurowej kiełbasy wieprzowej z dużą zawartością papryki zwanej pimientón która to nadaje charakterystyczny smak, zapach i kolor (pomarańczowoczerwony)
- 2-3 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego;
- zasmażka z cebuli i czosnku na oleju z oliwek;
- sól.

Po dokładnym umyciu fasoli zostawiamy ją namoczoną na noc np. już w szybkowarze (warstwa wody powinna podwójnie przykrywać poziom fasoli). Następnego dnia, bez zmiany wody przygotowujemy zasmażkę cebulowo-czosnkową wg. następującej recepty:

- 2-3 ząbki czosnku;
- 1 cebula średniej wielkości;
- olej z oliwek;
- sól, woda.

Pokroić cebulę i czosnek w małą kostkę (nie zapomnieć usunąć rdzeń ząbków czosnku). Smażyć wszystko na oleju z dodatkiem soli. Przyzłocić. Od czasu do czasu podlewać wodą, żeby cebula nie była zbyt wysuszona (zesmażona). Kiedy wszystko będzie już miękkie (jakieś 15 minut smażenia) podlać ostatni raz niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia, dobrze wymieszać i .. odstawić na 10-15 minut. Cebula i czosnek wchłoną wodę, będą miękkie i przezroczyste. Gotowe.

Tak przygotowana zasmażkę wlewamy do namoczonej (jeszcze surowej) fasoli. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, wyczyszczoną z ziarenek i ogonka zieloną paprykę (przekrojoną na pól wzdłużnie), por w 2-3, 10 centymetrowych kawałkach, CHORIZO w 3-4 centymetrowych kawałkach i 2-3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego. Nie zapomnieć o soli, ale w małej ilości. Doprawimy na zakończenie. Ilość soli będzie zależała od pożądanej konsystencji (zawartość wody).

Wszystko wymieszać i dolać wody do poziomu najwyżej wystającego składnika (nie więcej). Zamknąć szybkowar i postawić na ogniu. Czas gotowania zależy od szybkowaru. Ja używam WMF Perfect 5 litrowy. Gotuje 20 minut od momentu, kiedy pokażą się obydwa pomarańczowe krążki. Po 20 minutach odstawić z ognia i pozostawić aż korek z krążkami opadnie w sposób naturalny (potrawa będzie się jeszcze przez jakiś czas dogotowywała). Po otwarciu szybkowaru, usunąć pory i paprykę. Zamieszać gwałtownie i pozostawić, na co najmniej 1-2 godziny przed podaniem mieszając czasami (będzie nabierał „ciała”... tzn. lekko się zagęści). Konsystencje definitywna ustalimy wg. gustu dodając (lub nie) wodę (oczywiście przegotowana). Teraz właśnie należy doprawić solą wg. smaku.

Mam zwyczaj przekładania tak przygotowanej fasoli do kamiennej „patelni”, którą to podgrzewam w piekarniku lub mikrofalówce (łącznie z fasolą) i podaje bezpośrednio na stół. Chleb i czerwone wino... najlepsze jakie macie. Palce lizać.

Mimo pozornie długiej procedury, danie przygotowuje się bardzo szybko. Przy odrobinie wprawy nie jest to więcej niż 45 minut, z czego około 25-30 przypada na gotowanie w szybkowarze. Można to danie zamrażać by w 10 minut rozmrozić w kuchni mikrofalowej i mieć obiad gotowy w dowolnej chwili.

żrodlo-hiszpania-online dnia 02.09.2008, Wto, 14:11, w całości zmieniany 1 raz
Źródło: jezykhiszpanski.fora.pl/a/a,243.html



nie wkładaj brudnych skarpet do dolnej szuflady